Blog

18.06.2014 06:36

Byl krásný slunečný den. Rozhodla jsem se, že provětrám nejen sebe, ale i našeho stárnoucího pejska. V lese vždycky ožije jako mladík. Navíc jsem měla určitý cíl cesty a to je hned něco jiného, když nejdete jen tak na prázdno a bez cíle. Před několika dny jsem totiž pod úpatím blízkého kopce objevila bohatý šeříkový keř. Jelikož miluju, když si domov můžu vyzdobit květinami ať už v květináči nebo váze, uvítala jsem větvičky rozkvetlého šeříku jako příhodnou dekoraci pro můj domov.  Milý čtenáři, na chvíli se zastav, zavři oči a pořádně se nadechni. Představ si tu intenzivní sytou květinovou vůni šeříku. Nevím jak tobě, ale mně to vykouzlí úsměv na tváři =).

Vyšli jsme po kamenité lesní cestě a dostali jsme se na úzký chodníček mezi chatami. Ben musí jít vždy vepředu. Cítí se jako vůdce, ačkoli se průběžně stejně otáčí , jestli jsem náhodou někde neuhnula a neztratila se mu. Nikoho z vás asi nepřekvapí, že na lesním chodníčku se válejí větvičky. Ani lesní zvíře by vás překvapit nemělo. Jenže co když v lese narazíte na svou noční můru?

Jak si to Ben štráduje, je mu jedno, kam šlape. Nebyla to větvička. Byl to dospělý lesklý had. Slepýš. Není jedovatý. Na to ale v tu chvíli nemyslíte. Viděla jsem, jak ho ledabyle Ben přešel. Když jsem na něj ovšem málem stoupla já, myslela jsem, že vyletím z kůže! Omlouvám se všem, kteří jste můj panický řev slyšeli a vyhodnotili ho jako běsnění divé zvěře. V tu chvíli mi přišlo spíš vhod, že je Ben hluchý. Jsem si skoro jistá, že by mě měl za blázna. Hada moje představení nijak nevyvedlo z míry. Zavlnil se a líně se odplazil do houští.

Když jsem se na zpáteční cestě přibližovala k onomu místu, nedívala jsem se napravo ani nalevo, ale úzkostně jsem zírala pod nohy. Zkoumala jsem každou větvičku, jestli se náhodou nezaleskne a nebude mě chtít sežrat. Nechala jsem si ujít krásný výhled, les okolo, i zarostlou zahradu staré chaty.

V životě nás předčasný strach může připravit o mnohem víc. O možné zážitky, dobrodružství i objevování, čeho jsme schopni dosáhnout. Strach je jako ruční brzda. Má svůj význam a není tu jen tak pro nic za nic. Jenže jet se zataženou ruční brzdou není zrovna efektivní a daleko se nedostanete. Tak se odbrzděte a jeďte ;). 

05.05.2014 20:24

Sedím v autobuse městské hromadné dopravy, který mnou pohupuje sem a tam, a pozoruju okolí. Lidé stále někam spěchají. Jak mě jízda autobusem kolébá, padne můj zrak na velký banner jedné nejmenované banky zavěšený blízko cesty. Stojí na něm: „Uděláme váš život bohatší.“ O pár vteřin později jsem z onoho místa pryč. Na tu větu ovšem musím pořád myslet. Co ta banka asi nabízí? Co si lidé představují pod pojmem „bohatý život“? Myslím, že všichni známe správnou odpověď.

Proč si ale lidé myslí, že jsou to právě peníze, které je udělají šťastnými? Mít bohatý život není podle mě o tom, kolik máte v peněžence nebo co všechno si můžete dovolit. Banka nemůže zařídit ten milionový pocit, když rodiče poprvé uvidí svoje dítě. Když se na ně poprvé zasměje. Když vidí jeho první krůčky. Banka taky není schopná poskytnout bohatství, jaké nabízí Bůh. Ten dává odpuštění a nabízí spasení. To nám banka umožnit nikdy nemůže. 

05.05.2014 10:02

Přišly teplé jarní dny a s nimi i příjemně strávené chvíle (ne že bych takové neprožívala v zimě). Pokud bydlíte ve městě a nemáte zahrádku, která by potřebovala po zimě radikální zásah, můžete si po příchodu z práce dovolit lebedit na terase a sledovat, jak se slunce sklání postupně k západu.  

    Když ten den přišel, náramně jsem si ho vychutnávala. Vzala jsem si svou oblíbenou knížku, uvelebila se na terase mezi polštáři a zhluboka se nadechla. Slunce se pomalu blížilo k západu a já jsem intenzivně vnímala syté barvy, které se Stvořitel maloval na obloze. Za chvíli jsem tam ale nebyla sama. Někdo mě navštívil. Byla to včelka, která si na onu terasu našla cestu přes ruch města, aby pilně pracovala a sbírala pyl. Zalíbily se jí květiny v květináčích rozestavěných okolo mě. Věřte nebo ne, za celou dobu, co jsem tam seděla, včelka nenasbírala ani ťuk. Snažila se, což o to, ale byla to snaha špatně nasměrovaná.

    Květiny mé domácí, jejíž byt obývám, jsou totiž umělé. Včelka to však přesto zkoušela a zkoušela. Létala kolem nich dlouho ze všech stran v dobré snaze nasbírat pyl. A přitom někde, možná blízko, je právě květina, která rozkvétá zrovna pro ni, a ona se stále vrací k té umělé.

    Nelétáme v životě taky k umělým květinám? Vždyť přece víme, kde najít tu pravou. Bůh nám to nabízí. Chce nám dát ten pravý život. Tak neztrácejme čas u umělých květin, ale hledejme ty pravé, živé a životadárné.

20.04.2014 18:14

Nedávno jsem měla volné páteční lednové dopoledne (a k tomu dostatek potřebné energie) a rozhodla jsem se využít ho k sólo výšlapu na Lysou horu.
     Milý čtenáři, přála bych Ti vidět to, co já. Úplné led(n)ové království. Cesta i příroda okolo byly pokryté ledovou krustou a ne málokrát jsem měla blízko k držkopádu. Vnímala jsem však tu zimní krásu okolo. 
     Když jsem se při sestupu dostala z obrovského chomáče mlhy, ve kterém byl vrchol hory zahalený, vykouklo na mě azurové nebe a nádherné panorama. Čím níž jsem sestupovala, tím bylo krásněji. Říkáš si, jaké by to bylo cestovat v čase? Je to zážitek =). Z pohádkové zimy jsem se přes větrný podzim dostala až do jara. Když jsem procházela přes zahradu u našeho domu, všimla jsem si malé sedmikrásky, která se krčila v trávě. Nevěřícně jsem se k ní sklonila a musela jsem si na ni sáhnout, abych se ujistila, že se mi to nezdá. Když jsem ruku zvedala, ohnula jsem pár okvětních plátků. Tu mi sedmikráska nabídla pohled na krásnou sytě růžovou barvu. Nevím, proč se téhle květince říká SEDMIkráska. Mně zatím stačí těch PÁR krás, které mi ukázala.


     Většina z vás, milí čtenáři, ví, že sedmikrásky bývají zespodu růžové. Jsme ale ochotni se sehnout a podívat se? Ano, musíme se u toho zastavit a ohnout hřbet. Sedmikráska nás za to ale velkoryse odmění.
     Přála bych si, abychom byli ochotni vnímat i krásu, která není vidět hned na první pohled a sama se nenabízí. Počkej si, ohni hřbet a budeš o to příjemněji překvapen =).

20.04.2014 18:11

"Je úžasné, jak o dvacet čtyři hodin později vidíme stejnou událost z jiného pohledu." Sydney Smith

     Vedu si deník. No, deník je zavádějící termín, jelikož si ho nepíšu denně. Je to spíš takový obdeník :-). Asi před dvěma měsíci jsem se stěhovala z jednoho bytu do druhého. Ze všech krabic mi jedna zůstala nevybalená. Byly v ní knihy a jelikož moje knihovna nedisponuje pro mě potřebnou kapacitou, nechala jsem je zatím tak. Jednu neděli jsem se ale rozhodla knihy protřídit a nějak to v mém pokoji udělat, aby se mi tam všechny vešly. Beru jednu knihu za druhou a najednou v ruce držím deník. Svůj starý deník, který jsem si psala před necelým rokem. Celý svět se zastavil a já se začetla. Jako bych poznávala někoho mně zatím neznámého. Začala jsem si vzpomínat na chvíle a pocity, které jsem dávno z paměti vytěsnila. Tolik se toho změnilo. Co bylo v té době pro mě velké dilema, vidím dnes z úplně jiného pohledu. Tehdy nejistá záležitost je vyřešená, rozhodování, které bylo tehdy přede mnou, je teď za mnou. Po čem jsem tehdy toužila, to bych teď, s odstupem času, nechtěla ani za nic. 
     Čas mnohé věci objasní. Někdy stačí dvacet čtyři hodin, jindy je potřeba tři čtvrtě roku. Sydney Smith má pravdu. Někdy je těch dvacet čtyři hodin potřeba. Je to zvláštní - stejná situace, přitom jiná. Vlastně ne jiná. Situace zůstává, co se mění, je náš pohled.
     Někdy takovou lekci v podobě časového odstupu potřebujeme. Buďme ochotni si počkat a podívat se na svět z jiného úhlu. Bude to sice den poté, ale třeba objevíme, co nám včera uniklo ;-).

GPS

20.04.2014 18:04
Muž. Sám. Jede v kabrioletu se sklopenou střechou, na očích sluneční brýle, které ho chrání před zapadajícím sluncem. Vlasy mu čechrá vítr, jak uhání po osamělé silnici vstříc neznámu…
     To vypadá jako scéna z filmu. Tak tu scénu trochu pozměním. V autě sedím já.  Nejsem sama, nýbrž se svou sestrou. Ta řídí. Nejedeme kabrioletem, ale obyčejným starým dobrým Fordem. Slunce nám do očí nesvítí, protože je tma. Vlasy nám čechrá leda tak tzv. pokus o klimatizaci. Zdaleka nejedeme po silnici samy. A co víc, nejedeme do neznáma. Máme pevně daný cíl. Jelikož ale neznáme cestu a nejsme orientačně „tak zdatné“, abychom tam trefily bez jakékoli pomoci, vzaly jsme si na pomoc navigaci. Je to jednoduché. Napíšete do ní, kam se potřebujete dostat a ona vám na oplátku ukáže cestu a jako bonus třeba přidá, za jak dlouho se do cíle dostanete.
     Spoléhajíce na navigaci jsme se bezstarostně vydaly na cestu. Čas nám společně ubíhal, sledovaly jsme okolní krajinu zahalenou ve tmě a probíraly, co nám přišlo na mysl. Najednou nás na cestě překvapila objížďka. Byla dobře značená a jinudy se v podstatě jet nedalo, tak jsme se tudy vydaly. To ovšem nečekala navigace. Když zjistila, že nejedeme cestou, kterou nám připravila, začala se znovu načítat a hledala, kudy by nás navedla na tu správnou cestu. Do cíle jsme dojely.
     Pán Bůh mi někdy připomíná v jistém ohledu takovou GPS navigaci. Říká mi, jaká je ta správná cesta. Vím od něj, kudy mám jít. Ať už to jsou okolnosti, nebo moje vlastní blbost či sebejistota, že z cesty uhnu, On začne okamžitě hledat tzv. náhradní řešení pro mou situaci. Dá mi nový pohled, nově vykreslenou trasu, která mě dovede až do cíle.
20.04.2014 18:02

Jak trávíte nedělní dopoledne? Výletem do přírody? Poleháváním v posteli? Prací? Pokud  nejste doktor nebo zdravotní sestra, asi netrávíte běžné nedělní dopoledne v nemocnici, že? Já taky ne. Ovšem jednou v neděli mi potřeba blízké osoby zkřížila plány. Místo výšlapu na TO moje oblíbené místo v lese jsem vezla dědečka na pohotovost.
   Zatímco byl v ordinaci, já seděla na chodbě na lavičce. Pro pozorování okolí jsem měla dost času (a taky výhodnou pozorovací pozici). Blízko mého stanoviště se nacházely dveře vedoucí na porodní oddělení. Po nějaké době mého vysedávání na oné chodbě se otevřely dveře nedalekého výtahu a vyšel z něj mladý muž. V rukou nesl malou dětskou autosedačku (možná bych spíš řekla autoležačku vzhledem k tomu, v jaké poloze se v ní dítě nachází), tzv. vajíčko. Ráda čtu v lidských tvářích. Když jsem se podívala do té jeho, nebyla jsem si úplně jistá, co vidím. Bylo to nadšení, nejistota, radost, napětí? Neptejte se - nevím. Muž vešel na porodní oddělení a ztratil se mi z dohledu.
   Moje pozornost připadla ženě, kterou na chodbu přivezl nemocniční zřízenec. Chvíli tam sama seděla na kolečkovém nemocničním křesílku, načež za ní přišel její manžel. Žena měla za sebou předoperační vyšetření. Na rozdíl od tváře mladého muže mířícího na porodní oddělení byla její tvář celkem čitelná. Byl v ní strach, možná až úzkost a zděšení. Ve slovech ke svému manželovi to vše vyjádřila. Co když se operace nepodaří? Co když se neprobudí? Co mohl, zodpověděl lékař, který za ní na chodbu přišel. 
   Co bylo dál, nevím. Dědeček vyšel z ordinace a společně jsme zamířili k východu. Nepřestala jsem ale na ty dvě lidské tváře a situace myslet. Co bude cítit ten mladý muž, až si poveze domů svou ženu a to nejkrásnější dítě na světě? Co bude prožívat žena, až ji povezou na operační sál? Netuším, mohu se jen domnívat. Ani v jedné situaci jsem nebyla. Jedno ale vím. Ať mě potká cokoli, ať budu vystavena jakékoli nejistotě a nebudu vědět, jak to dopadne a zda obstojím, jsem nesmírně vděčná za jistotu, že mě v tom Bůh nikdy nenechá samotnou a projdeme tím úsekem mého života společně.

20.04.2014 17:59

Máte rádi hudbu? Já ano. A moc. Hudba pomáhá dotvářet atmosféru, vyvolat emoce a dovede toho mnohem víc, ale to Ti, milý čtenáři, vykládat nebudu. To přece víš.
      Od pěti let jsem chodila do hudebky na housle. Víc tedy s nechutí než s chutí, ovšem dnes jsem svým rodičům vděčná za to, že mě k tomu futrálu přes mou nechuť dostrkali. Moje učitelka projevila dobrou snahu a ze svých žáků dala dohromady houslový orchestr. Hrálo se všechno možné. Každý kousek měl něco do sebe a skrýval v sobě velkou sílu.
     Nevím proč, ale na okamžik mnou proběhla vlna zklamání, když jsem byla přiřazena do "druhých houslí". K houslistům v prvních houslích jsem vzhlížela. Hrát tak jako oni!


     Z toho, co náš soubor nacvičil, mi v paměti nejvíce utkvěl Haydnův Mesiáš. Než se ovšem v takovém orchestru dají všichni dohromady, musí všechny hlasy cvičit nejdříve zvlášť. Poslouchat první housle! To jsem si užívala. Když jsme ale hráli my nebo třetí housle, říkala jsem si: "Haydne, kde je v tom nějaká melodie? Co si z tohohle partu mám vzít?"
     Všechny mé otázky ale zmizely zodpovězeny, když jsme zahráli všichni dohromady. První, druhé, třetí housle. Najednou ta hudba jakoby dostala úplně nový rozměr a sílu!
     Ať už ve vážné hudbě nebo obyčejné folkové písničce, jaká krása je, když kromě prvního hlasu zazní také druhý, třetí, čtvrtý hlas! Jsou snad ty ostatní méně důležité, než první? Vůbec ne. Společně jako celek tvoří totiž tu úžasnou atmosféru. Každý hlas je důležitý. Ať už tedy, milý čtenáři, hraješ v životě jiné než první housle, nezoufej. Poslechni si tu hudbu jako celek. Získáš docela jiný pohled na věc =).

20.04.2014 16:40

     Jsem docela v koncích, pokud se snažím přenést na papír zvuk jedoucího vlaku. Znáte to. Ten rytmus, který člověka uspí líp než ukolébavka. Tu dum tudum. Pokud jsem před cestování málo spala nebo jsem si za celý týden nastřádala poctivý spánkový deficit, mám to spočítané. Musím se pěkně držet, aby mi hlava nepadala. Někdy se ale, zvlášť na delších vzdálenostech, své únavě poddám, podepřu si hlavu a prostě spím.

     Jako se mi to stalo onehdy. Není důležité kdy. Skoro ani není důležité, odkud kam a za jakým účelem jsem jela. Je jasné, že člověk projíždí místy, o kterých ani netuší, že existují. Pokud tam ale nemá namířeno, proč bychom mu to vyčítali? Projíždíme místy, která nám nic neříkají. Nepoutají se k nim žádné naše zážitky ani lidé, na které bychom vzpomínali. A přesto, když projedete místem, o kterém nic nevíte, může ve vás zanechat byť jen nepatrný dojem. Věřte mi. Mluvím z vlastní zkušenosti.
 
     Tak tedy. Sedím ve vlaku. Hlava mě neposlouchá a padá a padá. Povolám tedy ruku, aby ji podpírala. Déšť ještě podpoří spavou atmosféru, když jeho kapky dopadají na okna vlaku a stékají jako slzy dolů. Něco mě vyrušilo. Otevřu oči a otočím hlavu k oknu, abych zjistila, kudy asi tak právě projíždím. Vlak mírně zpomalil. Projíždíme malou opuštěnou zastávkou. Kolem se zelená příroda a široko daleko jediné slovo. Bezpráví. Zrak mi padnul na tu modrobílou ceduli. Vesnici Bezpráví neznám. Soudě podle velikosti zastávky není ani moc velká či v očích druhých významná. Nápis se mi jen mihnul před očima a vlak vesele ujížděl dál svou cestou. Rychlostí, jakou vlak opustil ono místo, jsem ovšem já vesnici Bezpráví nevyhnala ze své hlavy. Co se muselo stát, aby si vesnice vysloužila takový název? Komu se tam stalo takové bezpráví? Podle toho, co vidím kolem, si myslím, že každá druhá vesnice, každé druhé město by si z nějakého důvodu mohlo vysloužit jméno "Bezpráví". 
 
Jak jsem vděčná, že tenhle stav naší Země nebude trvat věčně!

 

20.04.2014 16:36
     V poslední době na mě ze všech stran křičí vyjádření týkající se té bílé nadílky za oknem. Na facebooku se nějakým způsobem dotýká sněhu každý druhý status. Za normálních okolností bych se asi nepřidala. Nevidím důvod, proč by vás mělo zajímat, že za mým oknem zrovna spadla vločka.  Ale zjišťuji, že Bůh i v maličkostech a zdánlivých samozřejmostech ukazuje skryté významy.

     Na velikonoční pondělí jsme se s několika přáteli rozhodli jít sáňkovat. (Hmm, už dlouho jsem v jedné větě nepoužila najednou slova „velikonoce“ a „sáňkovat“…) Kopec, na kterém bydlím, začal ale během dne tát. Naštěstí Beskydy nabízejí více kopcovitého terénu, než je ten před naším domkem. Vydali jsme se tedy hledat svah, který by na sobě nesl poctivou vrstvu sněhu. Takový kopec, který by nám nabídnul požadovanou zábavu a ten skvělý pocit, když se řítíte dolů, vítr vás šlehá do tváří a do očí padá sníh, takže nic nevidíte, ale smějete se na celé kolo.Vybrali jsme si starou nepoužívanou sjezdovku. Svah je to značně prudký a tudíž nabízející pro ten okamžik dostatečnou porci adrenalinu. 

     Když jsme se k němu přes všechny útrapy dostali, nabídnul se nám jednak dechberoucí výhled a jednak pohled na lidskou nohou netknutou sjezdovku pokrytou vrstvou sněhu. To bude fičák! Sedli jsme na sáně, odrazili se nohama a…! Stáli. Zabořeni do vrstvy sněhu jsme zůstali zaseklí. Řeknu vám, dalo to značně zabrat, než jsme se kousek pohnuli! O nějakém sjíždění kopce na saních nemohla být z počátku opravdu řeč. Bylo třeba nejdříve prošlapat a prohrnout si cestičku. Postupem času bylo stále snažší posunout se bez jakékoli cizí pomoci na saních směrem dolů.
     Možná si teď, milý čtenáři, říkáš, jakou v tom hledám symboliku?! Docela jednoduchou. Podělím se o ni s Tebou. Vždyť je to jako v životě. Cestu před sebou si musíme prošlapat sami. Pokud nejsme ochotni vynaložit snahu, pokud nejsme ochotni obětovat pár kapek potu a promočené oblečení od brodění se ve sněhu, nemůžeme čekat kýženou zábavu. Pokud nejsme ochotni vynaložit čas a úsilí, co čekáme?! 
 
 
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>